Dumpekarakter
Home Up Tyrefægtning Miljøsvineri Befolkning Skadedyr Hotel Stella Polaris Bedrageri Korruption Estepona Korruption Marbella Mafia Drukfest Togplaner Dumpekarakter Vandforbrug Slut med siestaen Verdens værste

 

Costa del Sol får dumpekarakterer.

Costa del Sol står til en ordentlig øretæve i bedømmelsen af områdets udvikling. Det ansete amerikanske institut National Geographic Society Magazine placerer Costa del Sol på en sidste plads over 115 eftertragtede turiststeder verden over.

Spanske feriemål nederst på listen.
National Geographic Society Magazine
(kilde: www.nationalgeographic.com/travel/sustainable/) offentliggjorde i marts 2004 en omfattende undersøgelse af 155 udvalgte turistområder verden over. Formålet var at måle turiststedernes ”bæredygtighed” (Sustainability) og derved give et fingerpeg om den fremtidige udvikling. Resultatet er nedslående for de traditionelle spanske feriemål som Costa Brava, De Baleariske Øer, De Kanariske Øer og Costa del Sol. Mens Solkysten blev nummer sjok og havnede på en 115. plads, figurerer Costa Brava op en 107. plads, de Baleariske Øer (Mallorca) på en 99. plads og de Kanariske øer på en 93. plads.
På første pladsen kommer de norske fjorde, efterfulgt af Cape breton Island (Canada), South Island (New Zealand) og Tasmanien (Australien)


 

Masseturismens destruktive karakter.
Undersøgelsen er en af de første omfattende iagttagelser af masseturismens indflydelse på de lokale miljø. Konklusionen er at mangeårig masseturisme, efterfulgt af ukontrolleret spekulation og byggeboom i vidt omfang har ødelagt de naturlige betingelser på en række turiststeder. De 4 spanske ferieområder ligger alle i bunden af undersøgelsen og deler de sidste 20 pladser i selskab med bl.a. Jamaicas nordkyst, Phuket i Thailand, Den Dominikanske republiks Nordkyst, Caribien, Algarve, den franske Riviera og Venedig.

Bæredygtig udvikling.
Et ekspertpanel bestående af 200 personer skulle belyse en række vigtige faktorer for at vurdere masseturismens indflydelse på 115 eftertragtede turiststeder verden over. I analysen indgik følgende kriterier:
-    Miljø og natur
-    Kultur og social integration
-    Arkitektur og byggestil
-    Æstetisk tiltrækning
-    Turismens udvikling og indflydelse på det omgivende miljø. Herunder a) i hvor høj grad er lokalbefolkningens oprindelige erhverv blevet respekteret og
b) hvorvidt er turisterne informeret om konsekvenserne
-    Fremtidsudsigter
 

 

 

 


Pointskala.
Eksperterne blev herefter bedt om at tildele point efter følgende skala:

1-2: katastrofalt, grimt og yderst negativt aspekt.
3-4: I alvorlige vanskeligheder
5-6: Medium, en blanding af negative og positive aspekter
7-8: Mindre problemer
9: Autentisk
10: Fantastisk uspoleret.

De samlede point blev talt sammen og fordelt over et gennemsnit på et index på 100.
Norges fjorde løb af med topscorer: 81 point. Costa del Sol med laveste karakter: 41 point på en udelt sidste plads.

Spekulanternes paradis.
National Geographic Travalers konklusion ligner dødsstødet for Costa del Sol. Her er ikke levnet meget håb for fremtidig bæredygtig udvikling.
”Costa del Sol er indbegrebet af overudviklet masseturisme. Konstant nedbrydning: Bulldoze og start igen, spekulationsbyggeri, skrækkelig arkitektur, nedgraderede strande. For meget er bygget for hurtigt med for lidt omtanke. Den absolutte modsætning til bæredygtig udvikling.”

kilde: www.ngtraveler.com/traveler/scorecard

 


 

Top

28-05-04 - Opdateret 22-06-08