Bedrageri
Home Up Tyrefægtning Miljøsvineri Befolkning Skadedyr Hotel Stella Polaris Bedrageri Korruption Estepona Korruption Marbella Mafia Drukfest Togplaner Dumpekarakter Vandforbrug Slut med siestaen Verdens værste

 

Tyveri til 45 milliarder danske kroner

Tallet er ikke nogen skrivefejl, men om det er tyveri, bedrageri, underslæb ligger endnu ikke helt klart.

Men det er den største finansskandale i Spanien nogensinde hvor 350.000 personer har mistet deres private opsparing på ikke mindre end € 6 milliarder eller svarende til kr. 45 milliarder.

Milliard bedrageri er sket hos landets to ledende frimærkeklubber, Fórum Filatélico og Afinsa, og det får omfattende konsekvenser for godt 350.000 indbyggere i hele landet, som gennem årene har foretaget investeringer i frimærkesamlinger. Hovedparten af frimærkelubbernes kunder er småinvestorer, der har haft stor tiltro til klubbernes 30 årige eksistens og kamuflerede årsregnskaber.
9 personer er foreløbig fængslet i sagen.

De to frimærkeklubber Forum og Afinsa scorede alene i løbet af de sidste 12 måneder 200.000 nye medlemmer for at sikre ny kapital til selskabernes betrængte pengekasse. Alene på Costa del Sol lykkedes det sidste år at tredoble deres medlemstal gennem en omfattende markedsføring til privatpersoner og investeringsselskaber. Godt 13.000 personer i Málaga provinsen menes at være berørt af skandalen.

Der var kø af mennesker foran de mange filialer og scener med fortvivlede indskydere. (billede)

Frimærkeklubberne har gennem årene foretaget store investeringer i ejendomsopkøb for derved at kunne finansiere selskabernes aktiviteter.
Sagen begyndte at antage nye dimensioner, da skattevæsnet for et halvt år siden opdagede, at der blev sendt et flercifret millionbeløb til bankkonti i udenlandske skattely. Ifølge oplysninger fra USB i Madrid er der placeret mindst 250 mio. euro på forskellige bankkonti udenfor Spanien.

Meget tyder på, at der er trukket en del kontanter ud af selskaberne. Politiet fandt i går en kuffert med € 10 mio. i kontanter i en hule i en privat villa i Madrid-forstanden La Moraleja. Der ud over blev det beslaglagt forskellige malerier af Miró og Picasso. Politiet fandt desuden en række frimærkesamlinger og vil ikke afvise, at der er fremstillet ulovlige kopier.

Sagen har udviklet sig til en af de største finansskandaler i mange år, fordi hverken den spanske nationalbank eller finanstilsynet har pligt til at kontrollere foreningernes økonomi og det har frimærkelubbernes bestyrelse benyttet sig af.
De to frimærkeklubber havde lovet deres investorer et afkast på omkring 6% om året i en 5-årig periode, men pengene kom aldrig til udbetaling.
Sandsynligheden for at investorerne får deres penge tilbage, er stort set lig nul. Mange af klubbernes medlemmer har investeret mellem 100 og 150.000 på løftet om favorable afkast. Som det fremgår af billedet, er der stor bekymring hos de mange familier, der er ramt.

Beløbene er ikke sikret, som det gælder indskydergaranti i bankerne. Regering overvejer lovgivning på området.

Kilde: Dagbladet SUR og Radio Solymar


 

Top

11-05-2006 - Opdateret 22-06-08